Stredoeurópska matematická olympiáda sa po 13 rokoch vracia do SR

14.08.2023 Bratislava

Bratislava 14. augusta (TASR) - Stredoeurópska matematická olympiáda Middle European Mathematical Olympiad (MEMO) sa po 13 rokoch vracia na Slovensko. Konať sa bude od 21. do 27. augusta v Strečne. TASR o tom informovala Anna Komová z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

"Predmetové olympiády majú na Slovensku dlhú tradíciu, v školskom roku 2022/2023 sa uskutočnil už 72. ročník matematickej olympiády," priblížila Komová. V najvyššej kategórii A, ktorá je primárne určená pre študentov tretieho a štvrtého ročníka stredných škôl, majú najúspešnejší študenti, ktorí prešli domácimi, školskými a krajskými kolami, možnosť súťažiť na celoslovenskom kole. Víťazi postupujú na výberové sústredenie, kde sa počas jedného týždňa súťaží o šesť miest MEMO.

Ako uviedla Komová, účastníci majú možnosť zmerať si svoje sily so súťažiacimi z európskych krajín v individuálnej či teamovej súťaži, ale aj nadviazať dôležité kontakty s mladými ľuďmi s podobnými záujmami zo zahraničia.

Medzi významnými osobnosťami, ktoré vyšli z víťazov celoštátneho kola matematickej olympiády v kategórii A, nájdeme mená ako premiér Ľudovít Ódor, slovenský ekonóm a profesor financií na Univerzite v Chicagu Ľuboš Pástor, profesor matematiky Stanislav Krajči, ktorý je aj predsedom Slovenskej komisie Matematickej olympiády a mnohí ďalší.
 

Vyberte región